Конкурс за најбоље студентске радове о приступању ЕУ, за прва три места новчане награде

Обавештења и активности  ::  четвртак, 13.4.2023.

Овај чланак садржи прилоге.

Министарство за европске интеграције Владе Републике Србије расписало је наградни конкурс за избор најбољих индивидуалних студентских радова о европској интеграцији и процесу приступања наше земље Европској унији. Циљ овог наградног конкурса је да непосредно укључи младе академске грађане у отворену аргументовану дебату о битним аспектима приступног процеса и чланства Републике Србије у Европској унији.

Радови би требало да одговоре на једно од шест питања:

1. Резултати нове методологије преговора о приступању након четири године од француске иницијативе за Западни Балкан.

2. Француска и Србија: од савезничке историје до партнерства са ЕУ.

3. Евроскептицизам, дезинформације и дигитална писменост: узроци и последице евроскептицизма на процес приступања Србије ЕУ, на који начин дезинформације у ери дигиталних медија утичу на формирање перцепције коју грађани Србије имају о ЕУ, механизми формирања евроскептицизма, како га превазићи?

4. Утицај механизма за прекогранично прилагођавање угљеника на економске актере са западног Балкана.

5. Владавина права и европске интеграције Србије: механизми ЕУ за унапређење владавине права у Србији, користи за грађане Србије од овог процеса?

6. Изазови и перспективе европске економске интеграције Србије.

Комисија састављена од професора Универзитета у Београду процењиваће квалитет пристиглих радова, а за ауторе три најбоља предвиђени су хонорари у износу од 110.000, 80.000 и 60.000 динара. Поред три најбоље рангирана, Министарство ће у електронском зборнику студентских радова објавити и остале радове који испуне критеријуме.

Конкурс је отворен за студенте програма основних академских студија и програма мастер академских студија свих универзитета у Републици Србији.

Рок за слање радова је 30. јун 2023. године.

Текст конкурса и Решење о расписивању конкурса можете да преузмете из прилога овог чланка.