Радионица за студенте – Јавни наступ: Како постати добар говорник?

Обавештења и активности  ::  уторак, 15.11.2022.

Овај чланак садржи прилоге.

Радионица 'Како постати добар говорник' намењена је студентима свих нивоа студија Филозофског факултета у Нишу. Радионицу ће реализовати Неда Павловић, доктор филолошких наука, консултант за јавни наступ и развој комуникацијских вештина.

Један од најчешћих људских страхова је гласофобија, тј. страх од јавног наступа који има чак 75 % људи. Зато су едукације у вези са овом тематиком неопходне, посебно међу студентском популацијом, која је на почетку свог личног и професионалног развоја.

Даћемо одговор на бројне и честе дилеме које се тичу невербалне и вербалне комуникације, нпр. да ли смем да гестикулирам, да се крећем, да ли су паузе лоше и када их употребити, зашто се плашимо пауза, како да започнемо излагање, јер зар није тај почетак свима најтежи? Хоће ли нас трема паралисати и како да је победимо? Да ли смо свесни својих поштапалица и осталих грешака и како да их избегнемо? Шта знамо о техници и вежбама дисања? Како да излагање не буде конфузно или досадно, тј. када постаје баш такво? Сви наведени сегменти јесу важни, јер узалуд губите време за развој неке своје идеје уколико не знате да је ефектно презентујете.

На радионици ћемо причати и о следећим темама:

  • Како вештина јавног наступа утиче на успешност каријере?
  • Корисни савети за сузбијање треме; како претворити страх у позитивно искуство
  • Вежбе за сузбијање треме

Неда Павловић је алумнисткиња Филозофског факултета у Нишу на катедри за српски језик и књижевност. Током боравка у Азербејџану била је специјални гост Центра за српски језик и културу где је креирала неколико радионица посвећених развоју комуникацијских и презентацијских вештина. Од тада се активно бави том тематиком и усавршава вештину јавног наступа кроз учешће на бројним научним конференцијама, трибинама, радионицама. Своје искуство поделиће са присутним учесницима на радионици, као и дати корисне савете за лични развој и јавни наступ.

Радионица ће се одржати на Филозофском факултету у Нишу, у амфитеатру 21 (приземље факултета), 23. новембра 2022. године, са почетком у 12.00 сати.

Молимо вас да попуните пријаву за радионицу на следећем линку: https://forms.gle/umrFDgghGNd8b4Fn9

За више информација запратите нас на друштвеним  мрежама https://www.instagram.com/kanc.filfak/

Очекујемо вас!