Питања и одговори

На овој страни можете пронаћи одговоре на најчешће постављана питања у вези са Webmail сервисима за студенте (G Suite for Education) и апликацијом за електронску пријаву испита, проверу статуса и информисање студената (апликација е-ИНДЕКС).

 

G Suite налог на домену Филозофског факултета

На почетку школске године, свака нова генерација студената уз индекс добија папир који садржи:

 • име и презиме студента
 • број индекса
 • унапред генерисану e-mail адресу са додељеном привременом лозинком (ВАЖНО - уколико изгубите папирић са привременом лозинком пре активације, нећете моћи да активирате свој налог!)

Овај папир вам омогућава активацију унапред припремљеног Google налога на домену Филозофског факултета. За више информација о томе које све погодности нуде Google налози за студенте погледајте ову страну.

 

Пре него што активирате налог

Молимо вас да пажљиво прочитате и најозбиљније схватите следеће:

 • Листић са подацима представља личну одговорност студената
 • Генерисани е-mail налог на домену filfak.ni.ac.rs је једини валидни налог који се користи за кореспонденцију са наставним и ваннаставним особљем факултета. У зависности од ситуације, можете користити и приватне e-mail налоге, али особље Факултета задржава право да не одговара на упите пристигле ван домена Филозофског факултета. Такође, овај налог је по аутоматизму повезан са студентским налогом на е-ИНДЕКС апликацији и користи се за ресетовање заборављене или изгубљене лозинке за апликацију
 • Уколико изгубите листић пре него што прођете комплетан процес активације налога и уноса алтернативне e-mail адресе и телефонског броја за враћање налога, нећете моћи да приступите свом налогу. Филозофски факултет не може, нити ће сносити одговорност за губитак листића са подацима за активацију налога
 • Након активирања налога, искључиво уносом алтернативне (приватне) e-mail адресе и/или броја телефона добијате потпуну самосталност у управљању својим налогом, као и могућност једноставног ресетовања или враћања изгубљене лозинке. Уколико изаберете да не унесете додатне податке, што свакако јесте ваше право, морате бити свесни да Google администратори Филозофског факултета неће бити у обавези да изађу у сусрет било каквим захтевима за промену или ресетовање изгубљене лозинке.

 

Активација G Suite налога

Активација Google налога остварује се иницијалном пријавом. Овај процес остварује се у неколико корака:

 1. пријава иницијално додељеном лозинком (обавезан корак)
 2. промена лозинке (обавезан корак)
 3. унос броја телефона за ресетовање и повраћај лозинке (препоручени опциони корак)
 4. унос алтернативне е-mail адресе за ресетовање и повраћај лозинке (препоручени опциони корак)

 

Пријава иницијално додељеном лозинком

Панелу за пријаву можете приступити на неколико начина:

Уколико нисте пријављени на приватни Google налог, у прва два случаја појавиће се пријавни прозор као на слици испод. У случају да сте већ пријављени, одјавите се са свог налога и поновите процедуру.

НАПОМЕНА: у примеру пријаве који следи користи се фиктивно кориснично име student.ff - студенти овде уносе своје додељено корисничко име у облику p.peric-12345

 

Слика 1
Пријављивање на Google налог

 

Након клика на Next, отвара се поље за унос лозинке. Свака произвољно генерисана лозинка садржи тачно 8 карактера који се састоје од великих и малих слова абецеде и бројева. Карактери су изабрани тако да нема визуелно сличних, како би се избегле било какве недоумице приликом уноса.

ВАЖНЕ НАПОМЕНЕ

 • Иницијално додељене лозинке могу се искористити за пријављивање на налог само први пут, након чега неизоставно морају бити промењене
 • Нову лозинку знате САМО ВИ; у складу са потисаним уговором о коришћењу G Suite услуга, нико сем крајњег корисника нема, нити може имати, увида у туђе лозинке
 • Нова лозинка приликом креирања мора поштовати одређени ниво сложености. Минимум сложености подразумева коришћење 8 карактера, од чега најмање по једно велико слово и број, а препоручује се најмање 12 карактера, уз увођење специјалних карактера (!#$% итд). Немојте користити очигледне лозинке, попут ЈМБГ, датума рођења, имена кућних љубимаца и слично. Само на овај начин можете смањити вероватноћу да вам неко украде налог погађањем лозинке. Одличне смернице за креирање јаке лозинке дате су на https://support.google.com/accounts/answer/32040?hl=sr
 • Нико од особља Филозофског факултета никада вам неће тражити лозинку! Уколико добијете поруку у којој се захтева унос или слање корисничког имена и лозинке ради било какве "администраторске интервенције", слободно занемарите и/или обришите овакву поруку. Студентски Google налози су неограничени по дефиницији и никада неће бити потребе да бришете било коју поруку, до краја школовања.

 

Слика 2
Унос лозинке

 

Промена лозинке

По уносу иницијално додељене лозинке, појављује се дијалог за промену лозинке. У овом тренутку уносите нову жељену лозинку, коју само Ви знате, у складу са раније наведеним смерницама, и од овог тренутка преузимате потпуну одговорност за сопствени налог.

Слика 3
Унос нове лозинке

 

На наредном екрану морате прихватити услове коришћења. Овде су понуђене и све детаљније информације о нивоу дозвола које има администратор домена.

Слика 4
Услови коришћења

 

Од овог тренутка следе опциони кораци уноса алтернативне e-mail адресе и броја телефона. Процедура је једноставна и биће описана сликама, једноставност ради, уз мало пропратног текста где је неопходно.

 

Унос броја телефона за ресетовање и повраћај лозинке

У горњем десном углу налази се логотип Филозофског факултета. Кликом се отвара дијалог као на слици.

 

Слика 5
Приступ подешавањима Google налога

 

У одељку Лични подаци и приватност потребно је кликнути на линк Лични подаци, затим Додајте број телефона... и на крају Додајте телефон за опоравак како бисте дошли до дијалога за унос броја телефона:

 

Слика 6
Приступ одељку "Лични подаци"

 

Слика 7
Дијалог "Лични подаци"

 

Слика 8
Додавање телефонског броја за опоравак

 

Након овога, Google ће тражити да поново унесете лозинку. У питању је безбедносна мера и ово је подразумевано понашање система. Наравно, сада уносите нову лозинку коју сте раније дефинисали (иницијална лозинка више не важи).

Слика 9
Поновни унос лозинке (мера безбедности)

 

Након овога потребно је поново захтевати унос броја телефона:

Слика 10
Поновни избор опције за додавање телефона за опоравак

 

У дијалогу који се појављује уносите број телефона. НАПОМЕНА: уноси се број без интернационалног префикса +381 (за Србију), као и без нуле на почетку. Дакле, почиње се од суфикса мобилне мреже (60, 61, 62, 63 ...) и након тога уноси број мобилног телефона без цртица или размака. Пример је дат на слици:

Слика 11
Унос броја мобилног телефона

 

У зависности од већег броја фактора, Google Вам у овом тренутку може послати SMS поруку и захтевати да унесете PIN од неколико цифара који порука садржи, односно било који други метод за потврду унесеног броја телефона. Процедура се некада мења, али увек је прецизна и потребно је испратити оно што се дешава на екрану уређаја и мобилном телефону након овога. Када се број потврди, процедура је окончана.

 

Унос алтернативне е-mail адресе за ресетовање и повраћај лозинке

Унос алтернативне e-mail адресе такође се остварује кроз дијалог Лични подаци (видети слике 5 и 6). За ову процедуру небитан, али интересантан податак за студенте који планирају да активније користе свој налог (остали могу да прескоче овај пасус) - можете видети да већ имате дефинисане истоветне 4 адресе (тзв. alias e-mail), од којих ће бити интересантне оне на доменима @filfak.ni.ac.rs, @filozofski.rs i @filozofski.edu.rs. Треба напоменути да су све ове адресе потпуно еквивалентне (као своју адресу можете било коме навести , или - све поруке упућене на било коју од ових адреса стижу у исто сандуче), али пријављивање на налог увек иде преко @filfak.ni.ac.rs адресе, која је примарна. Ово се не може променити.

Ове адресе нису праве алтернативне адресе за повраћај налога. Алтернативна е-mail адреса не сме имати везе са Google доменом Филозофског факултета, већ је неопходно да буде у питању било која адреса са комерцијалног домена типа gmail.com, yahoo.com, hotmail.com, outlook.com итд.

 

Слика 12
Додавање алтернативне e-mail адресе налогу

 

Процедура која следи је слична уносу броја телефона; систем ће поново тражити унос лозинке као меру безбедности. Наредна 3 корака су дата у сликама:

 

Слика 13
Избор опције за додавање алтернативне e-mail адресе

 

Слика 14
Поновни унос лозинке (мера безбедности)

 

Слика 15
Поновни избор опције за додавање алтернативне e-mail адресе

 

Напокон, потребно је унети алтернативну адресу. Такође, аналогно уносу броја телефона, процедура потврде нове e-mail адресе се може променити, али у највећем броју ситуација радиће се о томе да ће Google на унесену адресу послати линк који је потребно кликнути како би се процедура окончала.

 

Слика 16
Унос нове e-mail адресе

 

Овим сте успешно окончали активацију свог Google налога.